Dvanáct měsíčků z Velety na ZŠ Chalabalova

2010 / leden Autor: PhDr. Lukáš Karnet, pracovník stacionáře

obrázek

Ve čtvrtek 28. ledna 2010 se na většině škol rozdávalo vysvědčení. Žáci na Základní škole Chalabalova mohli v tento den shlédnout i divadelní představení. Nemuseli však opustit budovu školy, herci přišli za nimi. Byli to klienti nedalekého stacionáře pro hendikepované Veleta.

V pestré škále činností nacvičují klienti ve Veletě také taneční a pěvecká vystoupení, vlastní divadelní hry a dramatické zpracování tradičních pohádek. Tentokrát si vybrali klasický "zimní" motiv - pohádku O dvanácti měsíčkách.

Žáci pátých a šestých tříd se na vlastní oči přesvědčili, že nezáleží, zda člověk má či nemá nějaký hendikep, ale kolik toho dokáže předat druhým lidem. Herci z Velety předali dětem radost a pohodu. Kromě toho si děti na jednodenní pololetní prázdniny i do dalšího života odnáší poznání, že lidé mohou být ve své normálnosti různí a že je to tak dobře. Po představení jsme se všichni - herci, děti, učitelé a pracovníci stacionáře - společně vyfotografovali.

Návštěva klientů Velety na Základní škole Chalabalova není jediným kontaktem mezi oběma organizacemi. Spolupráci jsme navázali už v loňském roce a letos hodláme pokračovat. Velké porozumění pro spolupráci jsme nalezli u zástupkyně ředitele ZŠ PhDr. Věry Burešové. Jejím záměrem je rozšiřovat obzory žáků právě tímto směrem - k lidem. Daří se to. V plánu je společný počítačový kroužek a další vzájemné návštěvy a aktivity. Základní škola Chalabalova je zároveň fakultním pracovištěm Masarykovy univerzity a my z Velety můžeme potvrdit, že v tomto ohledu - ve výchově člověka jako bytosti skutečně lidské - je pracovištěm na vynikající úrovni.

Fotogalerie

foto č.1: Dvanáct měsíčků z Velety na ZŠ Chalabalova

Přejít na seznam článků

 

Spolufinancováno:
logo Jihomoravského kraje logo města Brno logo obce Kohoutovice logo Ministerstva práce a sociálních věcí logo Ministerstva zdravotnictví
Naši významní podporovatelé:
KOVO-PLAZMA, spol. s r.o. ALFA-HELICOPTER, spol. s r.o. Brno Business & Style - CCB, spol. s r.o. KOMPAKT, spol. s r.o. - Českomoravská reklamní agentura Siemens ČR OHL ŽS, a.s. Baumax ČR